Kultura i szacunek…
warsztaty w ramach innowacji
KULTURA I SZACUNEK TWORZĄ TWÓJ DOBRY WIZERUNEK!
22 grudnia 2020r., w ostatni dzień nauki w tym roku, w ramach innowacji „Kultura i szacunek tworzą Twój dobry wizerunek”, w naszej szkole odbyły się warsztaty –
„Dobre maniery przy stole, czyli jak jeść, żeby nie najeść się wstydu” dla uczniów klas V – VIII. Zajęcia prowadziła firma doradczo – szkoleniowa Krawat i muszka.
Podczas warsztatów przekonaliśmy się, co tak naprawdę kryje się pod pojęciem „savoir-vivre przy stole”. Pani prowadząca szkolenie uświadomiła nam, że zasady dobrego wychowania podczas posiłku, to nie tylko zakaz mówienia z pełnymi ustami czy umiejętne posługiwanie się sztućcami…
Przy stole czeka nas prawdziwy egzamin… Podczas przyjęć, uroczystości czy po prostu zasiadając do wspólnego posiłku z innymi, powinniśmy kierować się bardzo obszernym zbiorem norm, które umożliwiają nam prezentowanie szeroko pojętej kultury osobistej.
Dowiedzieliśmy się, jak właściwie powinna być przygotowana zastawa stołowa, o jakiej porze przyjść na umówioną kolację, co zrobić z łokciami podczas posiłku, gdzie umieścić materiałową serwetę oraz poznaliśmy wiele innych przydatnych i interesujących zasad savoir – vivre. Niektóre z nich okazały się być dla większości uczniów niemałym zaskoczeniem. Bo jak to możliwe, że przygotowując się na wizytę gości, gospodyni pierwsze odświętnie się ubiera, robi makijaż i piękną fryzurę, następnie musi zadbać o odpowiednią zastawę i prezencję stołu, a dopiero na końcu przechodzi do przygotowania kolacji?
Jedno jest pewne – umiejętność zachowania się przy stole warto opanować do perfekcji i tak jeść, by nie musieć najeść się wstydu! 🙂