Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Na razie jeszcze trudno cieszyć się jej wszystkimi barwami i smakami, co nie oznacza, że nie warto próbować. Mimo chłodu za oknem, pluchy i wciąż jeszcze niewielkiej ilości słońca, uczniowie klas drugich robią wszystko, aby każdemu dniu nadać wyjątkowy smak.
Ostatnio, doskonałą ku temu okazją były kolejne warsztaty kulinarne, tym razem ph. Zdrowo rosnę na wiosnę! Zajęcia praktyczne to uzupełnienie wcześniejszej teorii – cyklu lekcji nt. zasad prawidłowego odżywiania i komponowania jadłospisu, wartości odżywczych produktów spożywczych oraz piramidy pokarmowej. W trakcie minionych już zmagań kuchennych, dzieci miały okazję samodzielnie wykonać pasty do smarowania kanapek, surówki i inne witaminowe bomby, poznać ich walory smakowe i oczywiście dostrzec nieocenioną wartość odżywczą.
I choć obieranie warzyw czy owoców okazało się dla niektórych uczniów niemałym wyzwaniem, to efekt końcowy był pyszny, efektowny i oczywiście zdrowy!
Każdego dnia warto zrobić coś dobrego dla siebie. Zdrowe nawyki żywieniowe dziś, to zdrowe i spokojne smakowanie chwil jutro. Warto o tym pomyśleć już teraz. Wspólne tworzenie smacznych i racjonalnych posiłków może być naprawdę twórczym zadaniem, a przy okazji towarzyskim spotkaniem. 😉
M. S.