- 19 czerwca 2023
PODRÓŻUJĄC PRZEZ EUROPĘ – TYDZIEŃ EUROPEJSKI
W przedostatnim tygodniu roku szkolnego cała nasza szkoła wyruszyła w fascynującą podróż po Europie. Kontynent europejski jest bardzo zróżnicowany, zarówno pod względem geograficznym, jak i kulturowym. Obejmuje 44 kraje i jest domem dla ponad 700 mln ludzi. Od alpejskich łąk i bagien po turkusowe Morze Adriatyckie. Różnorodność krajobrazów, bogactwo tradycji kulturowych i wspaniałych zabytków znanych na całym świecie. Od renesansowych pałaców i gotyckich katedr po piękne parki i skwery. Każdy kraj ma wiele do zaoferowania.
Postanowiliśmy to sprawdzić i zorganizowaliśmy w dniach od 13-16 czerwca w naszej szkole TYDZIEŃ EUROPEJSKI. Każda klasa z tej okazji zaprezentowała wylosowane państwo z jak najlepszej strony. Klasa I- Holandia, IIa- Włochy, IIb- Wielka Brytania, klasa III – Irlandia, IVa – Belgia, IVb- Polska, Va- Hiszpania, Vb- Portugalia, klasa VI- Grecja, klasa VII- Niemcy, VIIIa- Dania, VIIIb- Francja.
W poniedziałek wszystkie klasy pięknie udekorowały swoje sale, przygotowały gazetki, dzięki temu mogliśmy podziwiać krajobrazy, symbole oraz tradycje wszystkich krajów. Dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy o każdym z Państw.
Drugi dzień był poświęcony kuchni europejskiej, a przez cały tydzień stołówka serwowała obiady europejskie tj. Fish and chips, spaghetti czy gulasz węgierski. Wszystkie klasy bardzo zaangażowały się w przygotowania. Spacerując korytarzami szkoły, każdy mógł poczuć się jak w uliczkach urokliwego miasteczka, oferującego swoje lokalne pyszności. Zapach, kolory, smaki mieszały się ze sobą. Stworzył się niezwykły klimat niekończącej się uczty. Polska oferowała pierogi i miód, na stoisku Włoch królowała pizza. Podchodząc do stoiska Irlandii można było poczuć atmosferę obchodów Dnia Św. Patryka i wraz z Leprikonem skosztować zielonego koktajlu oraz Barmbrack, drożdżowego chlebka z rodzynkami. W Danii wielki klocek Lego serwował pyszne deserki, kanapeczki i wypieki. Na stoisku reprezentującym Grecję nie mogło zabraknąć sałatki greckiej. Francja kusiła mini croissantami i bezikami . W Niemczech pyszna mleczna czekolada rozpływała się w ustach. Portugalia częstowała tartą budyniową Pastéis de Nata oraz Pao de Deus czyli drożdżówkami. Hiszpańska tancerka flamenco serwowała m.in. magdalenki, słodkie wafelki turkos, ciasto tortowe z kruszonymi bezami zatopionymi w aksamitnym kremie czekoladowym i popularne churrosy. Przechodząc obok Wielkiej Brytanii warto było się zatrzymać na herbatce oraz biszkopcie królowej Wiktorii lub deserze rodem z college Eton – Eton mess, spędzając czas z księżniczką Charlotte. Kto uwielbia gofry, nie mógł ominąć stoiska Belgii. W menu znalazły się również babeczki, frytki, truskawki w czekoladzie oraz cukierki belgijskie. Jedno wiemy na pewno w tym dniu nikt nie wyszedł ze szkoły z pustym brzuchem. A to dzięki naszym uczniom, ich Rodzicom i wychowawcom, którzy bardzo zaangażowali się w przygotowanie potraw z dziećmi.
Środa była dniem gier i zabaw z różnych krajów. W czwartek starsze klasy spotkały się na sali gimnastycznej aby podsumować cały tydzień. W pierwszej części drużyny z poszczególnych klas mogły sprawdzić swoje wiadomości w konkursie „Wiedza o krajach europejskich” przeprowadzonym przez p. Paulinę Felsch-Naglik. Rywalizacja była wyrównana, a wygrała klasa VII w składzie: Gabriela Matusiak i Karolina Łyczko. W drugiej części dowiedzieliśmy się co nieco o tańcach europejskich: zorbie oraz Belgijce, a na koniec razem zatańczyliśmy je.
Przez cały tydzień uczniowie mogli wziąć udział w różnych konkursach. Dla klas młodszych p. Anna Grzybowska zorganizowała „Konkurs Wiedzy o Londynie” oraz konkursie czytelniczym „Czytam bajki po angielsku”. Klasy starsze zmierzyły się w konkursie ortograficznym „ Master of Spelling” przeprowadzonym przez p. Beatę Sadlik oraz w „Konkursie Wiedzy o Wielkiej Brytanii i Rodzinie Królewskiej”. Dla klas VII i VIII p. Małgorzata Szostak przygotowała w kahoocie konkurs „Znajomość krajów niemieckojęzycznych”.
TYDZIEŃ EUROPEJSKI obfitował w różnego rodzaju aktywności, zadania i konkursy. W przedostatnim tygodniu roku szkolnego mogliśmy już niemal poczuć się jak na zagranicznych wakacjach. Wiele dowiedzieliśmy się o różnych państwach, kosztowaliśmy bogactwa smaków zróżnicowanej kuchni Europejskiej, graliśmy w gry i wspólnie tańczyliśmy zorbę i belgijkę. Przede wszystkim jednak Tydzień Europejski był wspaniałą okazją do doskonałej zabawy oraz integracji całej społeczności szkoły. Dziękujemy wszystkim, Uczniom, ich Rodzicom, nauczycielom i paniom kucharkom za zaangażowanie. Bez Was, ta szalona tygodniowa podróż po Europie nie byłaby możliwa.
Cześć…hi…hola…ciao…hei…tshüs…ahoj!
P. Felsch- Naglik, A. Grzybowska, B. Sadlik