Jesień ze smakiem to temat ostatnich warsztatów w klasach drugich, poświęconych podejmowaniu zarówno praktycznych umiejętności, jak również kształtowaniu wśród dzieci świadomości i odpowiedzialności, w tym żywieniowej.
Podczas pierwszych z tegorocznych zajęć, młodzi adepci sztuki kulinarnej wykorzystywali dary ogrodu – soczyste śliwki i dorodne jabłka, które po wcześniejszym przygotowaniu, kroili na połówki i ćwiartki, ćwicząc nie tylko sprawność manualną, ale także… znajomość matematyki. Ta ostatnia szczególnie przydała się podczas odmierzania składników. Należało też wykazać się umiejętnością ważenia oraz selekcjonowania. Nie mniej istotna była precyzja i czujność, aby w odpowiedniej kolejności połączyć wszystkie produkty. Podczas wyrabiania ciasta, przydała się siła;), ale przy dopracowaniu szczegółów, zmysł wzroku. Każdy pracował, jak umiał, ale jeśli mowa o zmysłach, to prawie wszyscy…nasycili smak! Jeszcze ciepłe i pachnące ciasto wprawiło w błogi nastrój nie tylko degustujących. Niestety, pyszny placek zniknął w okamgnieniu.
Gotowanie czy wypiekanie, nawet z zamiłowania, może z czasem znużyć, gdy staje się tylko koniecznością. Może też okazać się wspaniałą ucztą dla duszy i ciała, kiedy towarzyszy mu uśmiech, dobra zabawa i wspólne dążenie do upragnionego celu, który w tym wypadku, przerósł (i to dosłownie) oczekiwania koneserów domowych słodkości. Już wkrótce kolejna uczta dla podniebienia. Niech w końcu tegoroczna jesień zaskoczy…dobrym smakiem!