- 19 listopada 2023
Szkolne obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. European Day of Healthy Food and Cooking) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej oraz Euro-Toques, czyli organizację zrzeszającą szefów kuchni.
Celem wydarzenia jest promowanie wśród najmłodszych i dorosłych osób zdrowego, regularnego spożywania posiłków, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także informowanie o konsekwencjach niewłaściwej diety. Wielu z nas często nie zdaje sobie sprawy, jak dużo zależy od tego, czym karmimy swój organizm. A to właśnie nieprawidłowe odżywianie przyczynia się do nadwagi czy cukrzycy, a także schorzeń wątroby, szeroko pojętych chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu, rozwoju depresji, raka i wielu innych. Warto zatem wprowadzić zmiany, które będą nie tylko chwilowym zrywem, ale na stałe poprawią jakość naszego życia.
Zazwyczaj najtrudniej wykonać pierwszy krok, ale właśnie wtedy z pomocą przychodzi…Samorząd Uczniowski!;) Pomysł, aby propagować w szkole zdrowe odżywianie, szybko zyskał niemałe grono zwolenników.
Dlatego też, 8. listopada, czyli w dniu obchodów EDZJiG, na drugim piętrze powstało specjalne stoisko, na którym już od rana pojawiały się nie tylko zdrowe, ale i pięknie wyglądające przekąski, ciasta i kanapki, kuszące swym smakiem i wybornością. I choć niektórzy początkowo sceptycznie podchodzili do Zdrowego Stołu Obfitości, z czasem przekonali się zarówno do owocowych koreczków, jak i dyniowo-marchwiowo-bananowych wypieków, a nawet żytniego sandwicha z serkiem, roszponką i oliwką. Bo zdrowo, wcale nie znaczy nudno, nieapetycznie czy niekolorowo.
A kiedy wszystko smakuje pysznie? Oczywiście wtedy, gdy można degustować potrawy w gronie innych osób i kiedy jedzeniem można się zwyczajnie…podzielić. Dlatego też Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w naszej szkole był również okazją, by kolejny raz (szczególnie przed nadchodzącą zimą) zorganizować zbiórkę dla zwierząt ze schroniska w Bielsku-Białej. Tym razem pod hasłem Coś małego za coś dobrego. I choć wystarczyło zabrać ze sobą jedną saszetkę mokrej karmy dla psa lub kota, wielu z naszych uczniów (i nauczycieli) dawało o wiele więcej.
Serdecznie dziękujemy za ten wspaniały dar serca, a także za wszelkie potrawy, które przygotowali uczniowie wraz z wychowawcami oraz sami nauczyciele. Dzięki Wam ten dzień był naprawdę wyjątkowy.
A poniżej jeszcze mały Kodeks zdrowego odżywiania i oczywiście wyśmienita galeria zdjęć! 😛
Spożywaj posiłki o stałych porach, unikając przejadania i podjadania pomiędzy posiłkami.
Jedz powoli.
Komponuj posiłki na wzór Talerza Zdrowego Żywienia – ½ talerza powinny stanowić warzywa i owoce.
Głównym źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, np. pieczywo żytnie, gruboziarniste płatki i kasze, ryż brązowy, makarony razowe.
Zadbaj o odpowiednią jakość produktów białkowych w diecie. Wybieraj dania na bazie roślin strączkowych, ryby, chude mięso, produkty mleczne oraz jaja.
Zwróć uwagę na spożycie niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Spożywaj 2 porcje ryb tygodniowo. Wybieraj tłuszcze roślinne.
Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Unikaj spożywania cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli.
Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l / dziennie.
Stosuj odpowiednie techniki kulinarne – gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie.
Pamiętaj o aktywności ruchowej – codziennie 30 min umiarkowanego wysiłku fizycznego.
*Informacje pochodzą ze strony www.gov.pl
Samorząd Uczniowski